Istoricul Parohiei Curături

Istorie Ianuarie 12, 2013

Localitatea Curături este pentru prima dată menţionată în ţinutul Iasilor la sfârşitul secolului al XVIII-lea. În 1865 este  sat component  al comunei Ciurea. În documente apare şi sub numele de Curăturile.
Primii locuitori ai comunei Ciurea au fost posluşnicii, slujitori boiereşti sau manăstireşti scutiţi de dari, care se ocupau cu tăierea pădurilor. Şi toponimele locale evidenţiază faptul că Evul Mediu a fost prin excelenţă o perioadă a tăierilor şi care presupunea evident şi o populaţie specializată. Aşa se explică toponimul Curaturi-Curatura(Curăturile), actualul sat, aşezat pe regiune şi care dovedeşte că aşezarea a fost iniţial pe o pădure defrişată.

Din punct de vedere administrativ- bisericesc, actuala parohie Curături a fost filie a parohiei  Piciorul Lupului .
Parohia Naşterea Maicii Domnului – Curături este o parohie de 95 de familii, înfiinţată în anul 1998. Cu toate acesta , într-o perioadă de 11 ani  s-a construit o biserică (ce a fost pictată şi înzestrată cu toate cele necesare slujirii) şi o casă socială în care se desfăşoară diverse activităţi cu caracter social-filantropic. Acest lucru a fost posibil prin dragostea deosebită faţă de biserică a credincioşilor din parohie .
Biserica s-a construit în timpul arhipăstoririi IPS Daniel între anii 2000-2002 prin contribuţia credincioşilor,având constructor pe domnul ing. Paul Aghinitei  din Iaşi,  paroh fiind PC. Pr. Mihai Secrieru. Pictura interioară în tehnica tempera acrilic s-a realizat în timpul arhipăstoririi IPS Teofan,  de către Ieromonahul Teofan Straton  şi  de Liviu Amaritei,prin strădania credincioşilor şi a  PC. Pr. Marius Daniel Profir.
S-au binecuvântat  toate acestea prin slujba de sfinţire oficiată de către PS Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei  Iasilor, în dată de 31 mai 2009.

Începând cu data de 13 noiembrie 2011, a fost numit şi instalat ca preot paroh al acestei parohii, PC .Pr. Constantin –Nichifor Hrestic.